Statele Unite si Uniunea Europeana au propus la inceputul acestei saptamani reducerea subventiilor agricole in scopul deblocarii negocierilor de la Doha si a liberalizarii comertului mondial. Propunerea a fost primita insa cu ostilitate de catre Japonia si de statele aflate in curs de dezvoltare, printre care si o buna parte a membrilor UE.
Washingtonul, care s-a aratat gata sa puna in practica aceasta initiativa, daca si celelalte state puternice vor raspunde afirmativ, a anuntat ca va fi gata sa opereze o scadere cu 60 la suta a subventiilor acordate agricultorilor, intr-un interval de 5 ani.
Ca raspuns la angajamentul americanilor, comisarul european al Comertului, Peter Mandelson, a anuntat o scadere cu 70 de procente a subventiilor varsate de catre Bruxelles agricultorilor. Reprezentantul comercial american, Rob Portman, a cerut o scadere cu 55 pana la 90 la suta a taxelor vamale pe produsele agricole si eliminarea subventiilor la export pana in 2010. Initial insa, acesta a cerut si o reducere a subventiilor agricole din partea UE si Japoniei de pana la 80 la suta. ''Cei care subventioneaza cel mai mult trebuie sa reduca cel mai mult'', a explicat acesta pentru agentiile de presa internationale. Parisul si majoritatea tarilor europene pentru care ajutoarele financiare acordate agriculturii au o importanta foarte mare s-au aratat insa imediat scandalizate de masurile propuse de SUA.
Ministrul francez al Afacerilor Externe a atras in acest sens atentia ca UE a realizat deja, in 2003, o reforma a politicii agricole comune in scopul reducerii subventiilor cu 65 la suta pana in 2010, fapt ce exlude o rediscutare a acestei chestiuni.
Mai mult, 13 state europene au adresat o scrisoare deschisa comisarului european insarcinat cu probleme agricole, Mariann Fischer-Boel, in care atrag atentia ca UE a facut deja mai multi pasi in problema agricu