Cand vine vorba de cheltuirea banului public in interes propriu, parlamentarii fac front comun, indiferent de culoarea politica. Desi la nivel declarativ sunt de acord ca sumele pe care le cer sunt destul de mari, toti spun ca investitiile sunt necesare. Astfel ca propunerea lansata de premierul Tariceanu, ca parlamentarii sa accepte limitarea bugetului alocat Camerei Deputatilor si Senatului la acelasi nivel inregistrat in acest an, a nemultumit atat reprezentantii coalitiei, cat si pe cei ai opozitiei.
Senatul a aprobat de saptamana trecuta un buget de 1.238 de miliarde de lei vechi pentru anul 2006, fata de 870 de miliarde de lei vechi, cat a avut in 2005. Nici un senator nu a avut nimic impotriva. Cererea lui Tariceanu ii ia astfel prin surprindere si imparte reprezentantii coalitiei in doua tabere. Pe de o parte, ministrul democrat Vasile Blaga a spus ca solicitarea premierului va putea fi pusa ad litteram in practica, intrucat este vorba de un vot politic, iar coalitia are majoritate in cele doua Camere. Din partea PNL insa, senatorul Paul Pacuraru a declarat ca propunerea premierului va fi analizata astazi in Biroul Permanent, dar a exclus posibilitatea ca bugetul din 2006 sa fie egal cu cel din 2005. "Diferenta de 400 de miliarde vine din cheltuielile de spatiu, chirii, servicii, apa, electricitate. Nu cred ca Senatul poate functiona fara curent electric. Ar fi o noutate in Romania", a explicat Pacuraru. In opinia sa, cel mult se va merge pe sistarea investitiilor.
Reprezentantii opozitiei au gasit un nou motiv de a critica Guvernul. "Tariceanu trebuie sa inteleaga ca Parlamentul controleaza Executivul, si nu invers", a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. In opinia sa, inainte ca premierul sa vina cu o asemenea solicitare, ar fi trebuit sa il trimita pe ministrul de Finante cu o echipa de specialisti, sa discute cu secretarii generali a