Peste capetele romanilor din emigratie s-au deschis cateva „umbrele", care incearca sa ii apere de intemperii. Varful piramidal al mediului asociativ romanesc de peste hotare se cheama „liga" si nu are nimic comun cu omonimul din fotbal. Are insa ceva cu nemasurate ambitii si construirea unor capitaluri de imagine.
Si, nu in ultimul rand, cu gestionarea unor fonduri din bani publici romanesti si ai statelor de resedinta.
La dezbaterea din cadrul emisiunii „Legile integrarii" organizata de TVR International in 27 septembrie si moderata de Mihaela Craciun, secretarul de stat al Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), Mihai Gheorghiu, a fost pus fata in fata cu doi reprezentanti (unul prin telefon) a unor astfel de ligi, una din Germania, alta din Italia.
In afara numelui, aceste doua „organisme-umbrela" tuteland cateva asociatii de romani din vechea si noua emigratie, par a nu avea multe in comun.
Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania (LARG), fondata la 16 noiembrie 2002, se zbate
sa-si legitimeze reprezentativitatea la nivele mai inalte, de exemplu in raport cu autoritatile statului roman si ale celui german, deziderat inca indepartat, raportat la numarul de membri din asociatiile aderente la LARG. Dar fiindca perseverenta la nivelul conducerii acesteia nu lipseste, se cade chiar in declaratii de intentie contradictorii cu prevederile statutare.
In statut se stipuleaza „Caracterul obstesc al Ligii exclude activitatea politica".
Cu toate acestea, la Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Germano-Romane din electoralul septembrie 2004, noul presedinte ales al LARG, Lucian Hetco, avansa ideea unei forme mai agresive de acaparare a interesului asociatiilor si de conlucrare cu oficialitatile romanesti si germane, „o strategie din care politicul nu poate fi exclus".