Modificarile Codului fiscal propuse de Ministerul Finantelor Publice vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, descurajand investitiile si fiind extrem de punitive fata de companiile care au realizat deja investitii, este de parere presedintele Continental Hotels, Radu Enache.
"Ministerul Finantelor si-a pierdut busola. Inventeaza taxe si impozite care sa rezolve probleme ale ministerului si nicidecum ale mediului de afaceri. Ceea ce se intampla acum cu Codul fiscal este un boicot al activitatii private, pe care ar trebui de fapt sa o dezvolte", a mai spus Enache.
Potrivit acestuia, industria turistica ar fi un sector deosebit de afectat de modificarile Codului fiscal, in special in ceea ce priveste prevederile legate de impozitarea imobilizarilor corporale neamortizate, durata de amortizare, impozitarea fondului de rezerva, cresterea impozitelor locale si introducerea unei noi taxe in sectorul de restaurante.
"Eventuala impozitare cu 0,5% a imobilizarilor fixe importante i-ar afecta extrem de mult pe cei din sectorul hotelier. De exemplu, pentru o investitie recenta de 18,5 milioane euro, pentru deschiderea a doua hoteluri, ar trebui sa platim in plus 100.000 de euro", a precizat Enache. O alta propunere a Ministerului Finantelor, criticata de presedintele Continental Hotels, este cresterea bazei de impozitare in cazul amortizarii mijloacelor fixe.
"La inceputul anului, Ministerul Finantelor a hotarat sa lase la latitudinea companiilor stabilirea duratei de amortizare, intr-un anumit interval, in functie de specificul activitatii. O masura liberala si foarte benefica. Acum, ministerul propune ca pentru anul viitor, firmele sa amortizeze contabil in functie de durata stabilita de fiecare, dar fiscal sa ia in calcul o amortizare stabilita la limita maxima a intervalului. Pe diferenta dintre amortizarea contabila si cea fiscala se p