Scumpind masiv carburantii, sub pretextul cresterii cotatiilor internationale ale titeiului, Petrom a ajuns la profituri ametitoare. Statul s-a ales insa cu firimituri din redeventa pentru titeiul scos din pamint.
Petrom a fost si ramine singura companie care extrage titei din subsolul Romaniei. Pentru acest titei, care este bogatie naturala nationala, Petrom este obligata sa plateasca o redeventa statului roman.
Potrivit Legii petrolului, redeventa este cuprinsa intre 3,5% din pretul titeiului, in cazul zacamintelor care produc sub 10.000 de tone pe trimestru, si 13,5% din pretul titeiului extras din zacaminte care produc peste 100.000 de tone.
Asadar, daca procentul e fix, suma din care se calculeaza e variabila, pentru ca pretul titeiului fluctueaza.
Insa, in ciuda cresterii exorbitante a pretului titeiului, in primul semestru al anului in curs redeventa platita de Petrom statului a fost cu doar 27% mai mare decit in perioada similara a anului trecut. Potrivit unor surse din industria petroliera, in primul semestru din 2005 redeventa a fost de 1.343 de miliarde de lei vechi, cu doar 293 de miliarde mai mult decit in primul semestru din 2004.
Asta in conditiile in care cantitatea de titei extrasa a ramas relativ constanta, in jurul valorii de 2,6 milioane de tone.
Dublul standard al cotatiei
Deci, redeventa a crescut cu doar 27%, in conditiile in care, raportindu-ne la aceeasi perioada, cotatia internationala a titeiului, unul dintre argumentele forte avansate de Petrom pentru justificarea cresterii preturilor la carburanti, a crescut cu circa 65%. Mai precis, de la 34 de dolari barilul, in iunie 2004, la 56 de dolari barilul in iunie 2005, pe piata londoneza.
Asadar, Petrom foloseste argumentul cresterii cotatiilor internationale pentru a-i taxa pe romani la pompa, dar uit