Reducerea dobanzilor la creditele imobiliare/ipotecare in lei este insotita de extinderea ofertei de imprumuturi cu dobanda fixa
Ar trebui sa mizam pe o dobanda variabila, sperand la o viitoare scadere abrupta a dobanzilor sau ar fi bine sa ne grabim sa luam un credit in lei cu dobanda fixa pe toata perioda de creditare? Alegerea cea mai buna este o medie: credit imobiliar sau ipotecar in lei cu dobanda fixa pe 3-5 ani si apoi variabila.
Daca nu v-ati grabit sa luati pana acum credite in valuta pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, deja in momentul actual este destul de tarziu si pentru a obtine un astfel de imprumut va trebui sa depuneti putin efort.
Conform noilor norme ale BNR, aparute in luna septembrie, cei care mai pot lua credite in valuta sunt doar persoanele care au venituri in valuta. Daca veniturile dumneavoastra sunt in lei, aveti ca solutie de apelare la un credit in valuta renegocierea salariului cu angajatorul intr-una din valutele de circulatie internationala.
Apoi asteptati 3-6 luni (interval de timp pe care bancile il iau in considerare atunci cand stabiliesc nivelul mediu al veniturilor realizate de solicitant in ultimele luni) si mergeti la banca dupa ce a trecut respectivul interval pentru a cere un credit in valuta, mai ieftin cu cateva puncte procentuale bune, comparativ cu cel in lei.
Tinand insa cont de faptul ca normele nu sunt foarte exacte cu privire la istoricul castigurilor in ceea ce priveste valuta, s-ar putea sa nu fie probleme daca tocmai ati trecut pe un salariu in valuta, bancile comerciale putand sa fie mai putin stricte in aceasta privinta.
Daca insa vi se pare prea complicat sa va legati salariul la una din valute si in acelasi timp va e teama de o posibila scadere a euro sau a dolarului comparativ cu leul, in viitorul apropiat, puteti sa va orient