Octavian Costescu(Foto: )
Considerat drept un salvator al Vaii Jiului de catre unii, un demagog de Bucuresti de catre altii, Octavian Costescu a fost, timp de trei ani, primul si ultimul guvernator al Vaii Jiului, masura exceptionala a numirii lui vrand sa arate, la vremea respectiva, cat de importanta e aceasta regiune pentru mai-marii tarii.
Dupa ce a fost retras din functie, la sugestia Bancii Mondiale, Costescu a fost demis, zilele trecute, si din functia de consilier al primului ministru, declarand ca se va intoarce in sectorul privat, unde, inainte de investirea in functie, se ocupa cu vanzarile unei importante firme de incaltaminte sportiva.
Tot el a fost si presedintele Asociatiei Valea Jiului, o organizatie neguvernamentala constituita la sugestia sa, dupa numirea in functe, asociate care a editat, cu banii Bancii Mondiale, un fel de revista de promovare, a sprijinit organizarea unui spectacol folcloric la Bucuresti si a intocmit o lista de prioritati cu proiecte de dezvoltare.
In rest, multe certuri, o sumedenie de demisii, si cotizatii la greu: cate trei milioane de la membri, cinci milioane de la firmele inscrise si 10 milioane de la consiliile locale si consiliul judetean.
Bun sau rau, Octavian Costescu si-a spus vorbele de adio intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, in care a demostrat ca e extrem de diplomat cand e vorba de discutat lucruri concrete.
Guvernatorul unei strategii iluzorii
Apogeul proiectelor si programelor cu care fiecare guvern a incercat sa readuca Valea Jiului pe linia de plutire a fost atins in 2002, cand Adrian Nastase a lansat, la Petrosani, strategia de dezvoltare socio-economica a Vaii Jiului, document la care se lucra deja de doi ani.
Demna de lite