Istoriografia de dinainte de 1989 a accentuat rolul PCdR in derularea evenimentelor de dupa arestarea lui Antonescu. Chiar si in 1944 comunistii isi supraestimau fortele. Pentru trupele germane principalul adversar a fost Armata Romana. Sovieticii abia dupa 23 august si-au amintit de existenta unui partid comunist in Romania. PCdR s-a umflat in pene la finele lui august 1944
Istoriografia de dinainte de 1989 a accentuat rolul PCdR in derularea evenimentelor de dupa arestarea lui Antonescu. Chiar si in 1944 comunistii isi supraestimau fortele. Pentru trupele germane principalul adversar a fost Armata Romana. Sovieticii abia dupa 23 august si-au amintit de existenta unui partid comunist in Romania.
Arestarea propriu-zisa a lui Antonescu si a colaboratorilor sai a fost o actiune pe deplin reusita. Porblemele au inceput dupa finalizarea acesteia. Prima problema era cea a trupelor germane de la care se astepta o eventuala rezistenta. In Bucuresti, situatia a fost rezolvata relativ rapid, in conditiile in care trupele germane de aici erau destinate a pazi principalele agentii germane si erau raspandite in tot orasul. Rezistenta acestora a fost minima. De altfel, chiar Manfred von Killinger, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, a declarat ca este dispus sa retraga toate trupele germane din Bucuresti.
BATALIE. Principala amenintare a constituit-o... o divizie antiaeriana. Este vorba despre Divizia a 5-a Antiaeriana de la Ploiesti, sub conducerea generalului Alfred Gerstenberg. Insarcinata cu protejarea antiaeriana a zonei petroliere din jurul Ploiestiului, ea a primit ordin in noaptea de 23 spre 24 august 1945 sa ocupe Bucurestiul.
Depasite in raport de patru la unu, trupele germane nu au reusit sa isi indeplineasca misiunea. Rolul principal in respingerea acestora l-a avut armata regulata. Atat comandamentul trupelor regulate, cat si cel al Aparar