Sectie clinica a Spitalului Judetean, dar subordonata Universitatii de Medicina si Farmacie Mures, Clinica de Neuropsihiatrie Infantila, este locul unde parintii copiilor cu probleme specifice vin cu speranta. Dar aceste boli sau deficiente necesita multa rabdare, deoarece tratamentele pot dura ani de zile. "In clinica noastra tratam bolnavii acuti.
Multa lume confunda titulatura clinicii noastre cu alte institutii, ceea ce nu e cazul.
De la nou nascuti pana la implinirea varstei de 18 ani, pacientii nostri sunt cei care prezinta simptome de epilepsie prin crize specifice, tulburari comportamentale, paralizii cu instalare acuta, paralizii vechi pentru recuperare, sugari cu retard de dezvoltare, copii cu hidrocefalii sau microcefalii. Ne confruntam zilnic cu multa durere", ne-a spus seful clinicii, prof. univ. Voica Foisoreanu.
Rezerve la rezerve
Acum cativa ani, numarul de paturi al clinicii a fost redus din ordinul DSP, deoarece la acea vreme se considera ca este nerentabila. S-a pus atunci problema rentabilitatii, desi era vorba, ca si acum, de copiii nostri. La ora actuala, clinica are 11 saloane pentru mame si copii, spatiu care devine, de multe ori, insuficient.
In fisa nou nascutului sunt trecute toate problemele depistate la nastere. Primul informat despre eventualele deficiente ale copilului este tatal, deoarece mama este foarte vulnerabila emotional. Este de datoria medicului de familie sa asigure consilierea mamei inainte de a-i spune despre problemele copilului.
O data ajunsa la clinica, pe langa ajutorul de specialitate acordat copilului, mama este "scolarizata", deoarece acesti copii au nevoie de ingrijiri speciale. Este usor sa ridici un bebe de trei kilograme, dar situatia sta altfel cand copilul creste. Pe langa tra