stema Clujului(Foto: )
Stemele trebuie sa raspunda mai multor cerinte si sa reflecte istoria localitatii, sa faca aluzie la traditia insemnului folosit anterior, sa respecte legile heraldice, sa aiba infatisare artistica, sugestiva si sa aiba puterea de a individualiza posesorul.
Stema continua sa apara pe site-ul Primariei (vezi www.primariaclujnapoca.ro), cu toate ca acest lucru contravine reglementarilor legii.
In urma unui concurs organizat in 1995 de primarul de atunci, Gheorghe Funar, a fost aleasa ca simbol al municipiului Cluj-Napoca stema realizata de Bianca Abrudan, care era eleva la Liceul de Arte Plastice si actualmente este absolventa a Universitatii de Arta si Design.
Noua stema contine lupul dacic, Clopotul Memorandistilor, o Minerva si este complet diferita de vechiul simbol al orasului, fapt care a facut-o sa cada in dizgratia heraldistilor din localitate.
Stema traditionala, care este folosita in forme asemanatoare si de alte orase din Europa, precum Bratislava, nu a fost destul de buna pentru conducerea de la vremea aceea.
Obtinerea aprobarii pentru o stema nu este usor de realizat, intregul proces fiind reglementat prin Legea 102/1992 si prin H.G. nr.25/2003.
Astfel, conform legii elaborarea proiectului stemei se face cu respectarea stricta a normelor stiintei si artei heraldice si a traditiilor romanesti in domeniu, pe baza metodologiei stabilite de Comisia Nationala de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane (CNHGS).
Proiectul stemei poate fi realizat de autoritatile administratiei publice locale prin mijloace proprii sau de catre graficieni heraldisti abilitati de CNHGS. Macheta originala se realizeaza manual, cu respectarea culorilor si metalelor specifice heraldi