Cursul de schimb al monedei europene s-a mentinut ieri in jurul valorii de 3,6 lei, in timp ce dolarul a reinceput sa creasca, el aflandu-se la aproape un ban de pragul de 3 lei.
Aceasta evolutie a cursurilor este un efect direct al politicii din ultima perioada a BNR. Ea a cumparat valuta pentru a aprecia euro si a redus pana la 1%/an dobanda la care bancile isi pot plasa surplusul de lichiditate in depozite la o zi. Aceste masuri au diminuat semnificativ apetitul investitorilor speculativi pentru jocul pe leu, ei incepand, incet - incet, sa plece, creand un nou factor de presiune pe cursul euro, care s-a apropiat din nou de pragul de 3,6 lei, de data aceasta, pe cai "naturale". Astfel, ieri cursul euro a fost stabilit la 3,5956 fata de 3,5966 lei, la inceputul saptamanii. "In urmatoarea perioada euro isi poate mentine tendinta de crestere, crede un dealer bancar. La sfarsitul anului, cursul s-ar putea situa in jurul valorii de 3,65 lei. Dar este foarte posibil ca deprecierea leului sa aduca noi speculatori pe piata romaneasca, care ar dori sa beneficieze, pur si simplu, de fluctuatiile cursului".
Dolarul a beneficiat de evolutia paritatii euro/dolar, urcand ieri de la 2,9642 la 2,9856 lei, apropiindu-de de pragul de 3 lei, valoare pe care a mai atins-o la inceputul lui iulie. Daca la finele saptamanii trecute euro se apropiase 1,22 dolari, ieri el a coborat pana la 1,2010 dolari, maximul fiind de 1,2054 dolari. Analistii pun scaderea euro atat pe faptul ca noul guvern german, condus de cancelarul Angela Merkel va infrunta probleme mari in ceea ce priveste rezolvarea temei economice, avand in vedere ca ministrii Finantelor si Muncii vor fi social-democrati, cat, mai ales, pe sperantele investitorilor ca Rezerva Federala va majora dobanda de referinta americana la 4,50 - 4,75%, in primul trimestru al anului viitor. Se creeaza astfel posibilitatea ca euro