Incepand de anul viitor, romanii ar putea fi obligati sa scoata din buzunar intre 900.000 lei vechi si 1, 6 milioane lei vechi pentru a plati o asigurare obligatorie a locuintei. Desi nu exista inca o reglementare legala privind obligarea populatiei sa-si asigure locuintele, oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) insista asupra revenirii la practica din vremea comunismului.
Potrivit oficialilor arbitrului pietei asigurarilor, locuintele vor fi partial sau total asigurate.
Astfel, fie se va alege varianta introducerii asigurarii obligatorii in impozitul pe locuinta, fie polita va fi platita distinct, dar se vor aplica penalitati pentru neplata acesteia. Suma maxima la care cel care achita asigurarea obligatorie poate fi despagubit este echivalenta cu numai 15.000 de euro, oricare ar fi valoarea casei.
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va definitiva noul proiect de lege: fie cu repartizarea riscului la nivel national, uniform, asupra tuturor gospodariilor, fie cu repartizarea costurilor numai in zonele cu potential de risc.
Polita obligatorie despagubeste asiguratul in caz de distrugere a locuintei din cauza unei catastrofe naturale (cutremur, inundatii etc.) "Cetateanului fie i se va percepe un impozit majorat pentru locuinta, care sa contina asigurarea obligatorie, fie se vor gasi masuri penalizatoare in caz de neplata.
MAI lucreaza la un proiect de lege in acest sens", ne-a declarat Mihai Tecau, secretar general al CSA.
Romanii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar o suma maxima anuala ce variaza intre 20 si 45 de euro pentru a-si asigura locuintele in mod obligatoriu.
Asigurarea va fi facuta pentru o valoare maxima asigurata de 15.000 de euro, iar suma maxima ce va fi platita depinde de modul in care Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va de