Portofelele jucatorilor de la Bursa nu s-au golit inca, daca ne uitam la volumele mari de actiuni tranzactionate ieri. Lichiditatea in crestere a dus la o valoare totala a schimburilor cu titluri de 44,6 milioane lei, echivalentul a 12,4 milioane euro.
Indicele BET a urcat cu 1,1%, in timp ce cresterea la nivelul intregii piete a fost de 0,3%, fapt ce arata ca piata a fost sustinuta, ca de obicei, de cele mai performante zece titluri. BET-FI a castigat, din nou, cel mai mult, adica 1,4%.
Surpriza sedintei a fost oferita de Rompetrol Rafinare, care a reusit sa impinga SIF 5 Oltenia pe locul doi. Volumul de actiuni RRC transferat a fost impresionant, de aproximativ 100 milioane de titluri, iar rulajul s-a ridicat la 12 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1,6%, ajungand la 0,1200 lei/actiune, foarte aproape de maximul istoric atins in luna februarie, de 0,1250 lei/actiune.
Unii analisti nu sunt surprinsi de lichiditatea mare a pietei. „Banii erau pregatiti, se simtea ca urmeaza un suflu nou de mai bine de o luna", declara Adrian Pop, director general adjunct al societatii de brokeraj BT Securities. El afirma ca sunt active, in piata, fonduri straine, ceea ce se reflecta in volumele mari tranzactionate.
„Romanii nu au destui bani incat sa cumpere pachete semnificative de titluri. Si la Rompetrol, si la SIF-uri, sunt investitii straine. Modificarea pragului de detinere din capitalul social la societatile financiare a atras capitaluri straine.
Nerezidentii pot investi, acum, 20-30 milioane euro in actiuni SIF, comparativ cu 9-10 milioane euro, cat puteau investi inainte de aceasta decizie", spune Adrian Pop. El precizeaza ca SIF-urile au, in continuare, potential de crestere. „De altfel, intreaga piata are potential de crestere, spre deosebire de celelalte burse europene".
Daca Rompetrol se afla pe val, ac