Ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, a afirmat zilele trecute ca cererea inaintata de Statele Unite catre tarile dezvoltate si Uniunea Europeana de reducere a subventiilor agricole ar trebui sa fie insotita in primul rand de un set de reforme concrete, precum cele aplicate deja de UE, se arata intr-un comunicat al agentiei Associated Press.
In urma unei conferinte de presa desfasurate la Paris, acesta a precizat ca ''declaratiile partenerilor nostri americani nu trebuie sa fie, in nici un moment, conditionate de cereri nerealiste fata de ceilalti, in special in problema extrem de sensibila a accesului pe pietele agricole''.
Afirmand ca negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au intrat intr-o faza cruciala, ministrul francez i-a cerut comisarului insarcinat cu Comertul, Peter Mandelson, care a propus deja o reducere substantiala a ajutoarelor agricole, de a se conforma cadrului stabilit pentru continuarea negocierilor. Pe de alta parte insa, cu doua saptamani inaintea datei fixate pentru elaborarea unui acord-cadru asupra comertului mondial, ministrii celor 148 de state membre ale OMC, reuniti ieri la Zürich, au discutat inca o data problema subventiilor agricole. Astfel, considerand ca UE subventioneaza agricultura de aproximativ trei ori mai mult decat Statele Unite, reprezentantul SUA, Rob Portman, a propus o reducere cu 60 la suta a subventiilor americane in schimbul uneia de 80 la suta din partea Uniunii Europene si a Japoniei.
Ca raspuns, UE a propus o reducere cu 70 la suta a ajutoarelor pentru anumite produse precum graul, produsele lactate si orezul, ceea ce reprezinta deja o crestere de cinci procente fata de ofertele anterioare.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, a afirmat zilele trecute ca cererea inaintata de Statele Unite catre tarile dezvoltate si Uniunea Eur