Parlamentarii nu se indura sa scoata insulta si calomnia din Codul Penal. Initiativele ministrului Justitiei se lovesc de interpretarile senatorilor juristi. Sau cel putin a unora dintre ei. Un surprinzator tandem PNL-PSD a pledat in sedinta Comisiei juridice pentru pastrarea insultei si calomniei in Codul Penal. Antonie Iorgovan si Norica Nicolai incearca sa o convinga Monica Macovei sa se razgandeasca. Insulta si calomnia sa ramana "penale", dar nu atunci cand vine vorba de presa. Ceea ce ar insemna insa, sustin alti colegi ai celor doi, o discriminare pozitiva a jurnalistilor. Eckstein Kovács, presedintele Comisiei juridice, crede ca cel mai simplu este sa fie acceptata propunerea MJ, eliminandu-se astfel pericolul ca lumea presei sa beneficieze de un statut special.
Senatorul Iorgovan sustine ca prevederile din Codul penal privind cele doua infractiuni nu se adreseaza jurnalistilor, ci altor categorii de persoane, astfel ca nu ar trebui dezincriminate.
Potrivit acestuia, acuzatiile privind insulta si calomnia la adresa gazetarilor sunt reglementate prin Constitutie. Pana acum insa, ziaristii au fost cei chemati in instanta pentru calomnie si insulta, pe baza Codului penal. Avocatul Iorgovan spune ca el a refuzat sa apara in astfel de procese, pentru ca "procesele penale la adresa ziaristilor sunt contrare spiritului Constitutiei".
Opinia lui Iorgovan este impartasita si de senatorul Norica Nicolai. Ea a explicat ca in cazul jurnalistilor ar trebui facuta o lege speciala, pentru ca, potrivit Constitutiei, delictele prin presa nu inseamna calomnie, ci informare, si nu sunt sanctionate penal. Senatorul Nicolai si-a exprimat chiar surprinderea ca pana acum avocatii care au aparat jurnalisti acuzati de calomnie nu au invocat prevederile din Constitutie, pe baza carora cei invinuiti ar fi fost achitati.
In Legea fundamentala, singura referire st