- CCIRB: Codulfiscal risca sa amaneteze sansele de crestere economica
- Sporirea fiscalitatii in domeniul imobiliar va atrage scaderea investitiilor
- Cresterea veniturilor la buget cu 0,2% din PIB este un castig prea mic fata de pericolele pe care le incumba unele masuri din proiectul de Cod fiscal pe 2006
Parca in ciuda eforturilor bancii centrale de a reduce consumul, Codul fiscal pentru anul viitor descurajeaza investitiile si economisirea, a avertizat, ieri, Camera de Comert si Industrie intr-un comunicat. Pe cat devine (mai) unica, pe atat cota de 16% ajunge o parghie tot mai eficienta de incurajare a consumului.
Introducerea ei pe venituri la inceputul acestui an s-a tradus prin bani mai multi ramasi salariatilor.
Studiile arata ca cei care erau impozitati anul trecut cu 40% au contribuit in cea mai mare parte la cresterea consumului. Banca Nationala a semnalat ca acest consum suplimentar a fost sustinut mai ales din importuri, in lipsa unei productii interne in stare sa tina ritmul impus de nevoile consumatorului.
Scaderea abrupta a dobanzilor la depozitele bancare a descurajat economisirea, iar in 2006 aceasta va deveni o problema acuta, o data ce dobanzile si castigurile de pe piata de capital se vor impozita cu 16%.
Noile impozite sunt in masura sa scada interesul populatiei pentru economisire si, ca atare, prin cresterea consumului si, implicit, a importurilor, sa afecteze deficitul de cont curent si chiar nivelul inflatiei, cred oficialii Camerei de Comert si Industrie (CCIRB).
Impozitul de 16% contribuie decisiv la erodarea cu circa 3% pe an a plasamentelor in banci.
Inchide si capitolul investitii
Tot Codul fiscal mai inchide un canal eficace de redirectionare a banilor care ajung in consum.
Cresterea de trei ori a cotei maxime a impozitului pe cladiril