Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, nu a reusit sa-si convinga subordonatii sa respecte Legea 544, care trateaza dreptul la informarea opiniei publice. Cel putin asa se intampla in cazul angajatilor din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), care nu se sinchisesc sa „dezvaluie" cum se cheltuiesc banii publici.
Potrivit Legii 544 din 12.10.2001, „autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii". Mai exact, orice persoana care solicita in scris informatii de interes public ar trebui sa primeasca un raspuns intr-o luna.
„Evenimentul zilei" a cerut companiei, pe 8 septembrie, adica de 34 de zile incheiate ieri, informatii despre cum au fost atribuite contractele de lucrari platite din bani publici. Raspunsul constant a fost: „Va trimitem informatiile maine".
Faptul ca directorul CNADNR a luat la cunostinta de existenta legii o dovedeste solicitarea adresata ziarului nostru de a beneficia de cele 30 de zile prevazute.
„Avand in vedere ca informatiile solicitate sunt foarte detaliate si privesc un numar relative mare de proiecte, in vederea formularii unui raspuns bine documentat si complet, ne prevalam de termentul de 30 de zile prevazut de Legea 544/2001 (art. 7, alin. 1) pentru acordarea unui raspuns", mentioneaza un fax semnat de directorul general al institutiei, Aurel Balut, pe 13 septembrie.
Pana acum, presa a dezvaluit ca mai multe contracte pentru construirea de drumuri au fost atribuite preferential.
Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, nu a reusit sa-si convinga subordonatii sa respecte Legea 544, care trateaza dreptul la informarea opi