Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a raspuns propunerilor senatorului, sustinand ca potrivit Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului, raspunderea civila pentru pagubele cauzate de mistreti revine gestionarilor fondurilor de vanatoare in cuprinsul carora se produc pagube.
In judetul Hunedoara, gestionari ai fondurilor de vanatoare sunt Directia Silvica Deva, AJVPS Hunedoara, AJVPS Siomul Rapolt, AJVPS Godeanu Orastie, AVPS Capriorul Martinesti si AVS Diana Hunedoara.
Potrivit Ministrului Agriculturii, prin contractele de gestionare incheiate intre MAPDR si gestionarii fondurilor de vanatoare s-a stabilit obligatia si responsabilitatea gestionarilor sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a pagubelor la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Totodata, mai arata Gheorghe Flutur, obligatia prevenirii producerii de pagube revine si proprietarilor sau detinatorilor de culturi agricole ori silvice si a animalelor domestice impotriva pagubelor care pot fi acuzate de vanat.
Acestia trebuie sa asigure paza corespunzatoare in culturile pe care le detin in perioada in care acestea sunt frecvent cautate de vanat pentru hrana si sa amplaseze in culturi instalatii de speriat vanatul cu ajutorul carora vor alunga sau vor impiedica patrunderea animalelor salbatice in interiorul culturii.
Constatarea pagubelor produse de vanat se face de catre o comisie formata din reprezentantul administratiei publice locale, din imputernicitul gestionarului fondului de vanatoare si persoane pagubita, la cererea acesteia, depusa la gestionar si la consiliul local in termen de maximum trei zile de la data la care persoana pagubita a constatat producerea pagub