Cursul de schimb al euro a inregistrat ieri o usoara redresare, in timp ce dolarul s-a apropiat la mai putin de un ban de pragul de 3 lei. "In piata au inceput sa se inmulteasca ordinele de vanzare, dupa mai multe zile in care cererea a depasit-o constant, explica un dealer bancar.
Un trend mai clar al pietei s-ar putea contura joi, cand BNR urmeaza sa organizeze o licitatie de certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Desigur, dobanda nu va scadea sub 7,5%, dar importanta este suma care va fi atrasa, avand in vedere ca la ultima licitatie din septembrie din cele peste 20 de miliarde oferite de banci, BNR nu a atras decat 2 miliarde lei". Pe piata monetara dobanzile interbancare continua sa se mentina la minimele acestui an. Cele la o zi au coborat pana la 0,56 - 2,19%, in timp ce cele la un an erau cuprinse intre 3,38 si 6,94%. Cotatiile euro s-au miscat ieri intr-un ecart foarte ingust, cuprins intre 3,5860 si 3,5960 lei, cursul mediu fiind stabilit la 3,5906 fata de 3,5956 lei, acum doua zile.
Dolarul a continuat sa creasca pe pietele internationale, evolutie care s-a reflectat si in cursul de schimb, care a urcat de la 2,9856 la 2,9935 lei. Paritatea euro/dolar a coborat ieri, la deschiderea pietelor europene, pana la 1,1951 dolari, dupa care a revenit peste pragul de 1,20, atingand un maxim de 1,2041 dolari. Scaderea monedei unice a fost rezultatul publicarii intalnirii Rezervei Federale din 20 septembrie, care lasa de inteles ca politica de majorare a dobanzii americane va continua, pentru a tine pasul cu inflatia. Insa analistii considera ca exista posibilitatea ca Fed sa intrerupa ciclul in ianuarie viitor, in timp ce investitorii mizau pe o majorare pana la 4,5%, ceea ce a determinat revenirea monedei unice. Pretul unciei de aur, calculat pe London Bullion Market s-a mentinut si ieri in apropierea pragului de 480 dolari.
Cursul de