?Sunt sanse foarte mari ca virusul depistat la cele trei pasari de la Ceamurlia sa fie unul foarte putin periculos. Avand in vedere perioada de timp care a trecut de la momentul inceperii testelor, in opinia mea, virusul este slab patogen?, a declarat Eugen Olaru, de la Centrul National de Diagnostic si Statistica Animala.
Virusologul a explicat ca acest tip de virus apare frecvent la pasari, dar, fiind foarte slab, nu determina moartea acestora, iar orataniile de la Ceamurlia au murit ?din alte cauze?.
Expertii romani nu au reusit sa izoleze virusul si afirma ca testele pot dura intre 8 si 16 zile. Ulterior, virusul va fi identificat si trimis la Londra, unde specialistii vor stabili cat este de periculos.
Comisia Europeana asteapta rezultatele
Comisia Europeana, care a luat masuri de interzicere a importurilor de pasari din Turcia, asteapta rezultatele analizelor inainte de a lua o decizie in privinta Romaniei.
?Nu avem in vedere propunerea de masuri impotriva Romaniei, cu exceptia cazului in care va fi detectata prezenta unui virus al gripei aviare cu potential patogen foarte mare?, a declarat ieri purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor.
Ceamurlia, de cinci zile in carantina
La Ceamurlia de Jos, singura localitate din Romania in carantina totala, au mai murit ieri noapte sase gaini din cauze necunoscute. ?Ceea ce s-a intamplat in ultimele ore acolo justifica actiunea noastra. Exista un focar si, din aceasta cauza, toate pasarile trebuie sacrificate?, precizeaza Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea. Satenii au inceput, tot de ieri, sa primeasca despagubiri in bani pentru animalele incinerate si ajutoare umanitare de urgenta (zahar, ulei, conserve si faina) din partea guvernului. Satenii nu s-au mai opus ordinului autoritatilor conform caruia toate pasarile