O revista economica facea in urma cu doua saptamani o descoperire de senzatie: cele mai mari 25 de companii private din Romania produc 25% din Produsul Intern Brut. Interesant!
Dar oare de ce in Statele Unite peste 90% din PIB este realizat in sfera intreprinderilor mici si mijlocii? Fiindca acolo exista PIATA. O structura potrivnica monopolurilor, duopolurilor si oligopolurilor.
Desi publicatia nu asta si-a dorit sa transmita, observam ca multe dintre firmele de pe lista fie au beneficiat de ajutoare de stat, fie isi permit sa ceara clientilor bani in avans, pentru a-si rezolva problemele de lichiditate. In locul unor mamuti de stat apare un numar de elefanti privati care anuleaza notiunea de concurenta.
Indiferent ca apartin unor investitori romani sau straini, structurile monopoliste pot sa creasca preturile de la un an la altul cu 15%, 20% sau 30%, iar pentru ca inflatia sa ajunga la 9%, 7% sau 5% se pune frana consumului. Unde-i piata? Nicaieri.
Vedem doar entitati care extrag RENTE din nivelul de trai, pentru ca au fost lasate sa-si imparta fosta "mosie" socialista in fiefuri ceva mai mici, ca s-ajunga la toti.
De la rente mai e un pas pana la ARENDA. Cele doua notiuni se potrivesc de minune unei economii care are mai multe trasaturi specifice FEUDALISMULUI tarziu decat capitalismului. Greii afacerilor din Romania au primit deja titulatura de BARONI. Sub ei se pozitioneaza firesc baronetii sindicali.
Aceasta PSEUDO-ARISTOCRATIE nu castiga din calitatea managementului, ci de pe urma privilegiilor acordate de REGELE-STAT. Mai jos de baroni si baroneti, practicantii asa-ziselor profesiuni liberale tind sa se adapteze mersului vremurilor si sa se asocieze dupa modelul din Evul Mediu – BREASLA.
Iar nota de plata pentru toti acesti privilegiati o achita IOBAGII, prostimea care compensea