Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a apreciat ca ?neplacuta? situatia creata in Romania, dupa identificarea virusului gripei aviare. Masurile luate de autoritatile romane sunt considerate de oficialul european ca fiind ?prompte, eficiente si profesioniste?.
Pierd crescatorii de pui
Crescatorii de pui se tem ca gripa aviara din Romania ii va baga in faliment. Ei se plang ca vanzarile le-au scazut la jumatate de la inceputul saptamanii, cand in Romania au aparut primele suspiciuni privind existenta gripei aviare. ?Desi am primit semnale ca poate fi consumata carnea de pasare provenita de la ferme specializate, oamenii incearca sa se protejeze, renuntand sa consume aceste produse?, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Situatia produselor din carne de pui este chiar mai grava pe pietele externe. Imediat dupa ce virusul gripei aviare a fost identificat la pasarile din Romania, Uniunea Europeana a decis blocarea importurilor de pui vii, carne de pui sau produse din carne de pui din Romania, pana in primavara. Cu toate acestea, pe producatori nu-i deranjeaza atat interzicerea exporturilor de carne de pui - care sunt foarte mici in raport cu importurile, cat reducerea drastica a vanzarilor de pe piata romaneasca.
Turismul in Delta? e afectat
Gripa aviara de tipul H5 este transmisibila la om. In aceste conditii, este foarte probabil ca turistii straini sau muncitorii din strainatate care-si programasera vizite in Romania sa anuleze excursiile. ?Un grup de 140 de persoane, turisti britanici si germani, trebuia sa soseasca la finele saptamanii in Delta. Croaziera a fost anulata?, ne-a declarat un reprezentant al agentiei Prestige Tours.
In plus, un comunicat al Comisiei Europene recomanda cetatenilor din statele membre UE sa fie foarte precauti atunci cand decid sa plece in R