Dezbaterea proiectului de lege privind minoritatile nationale este o procedura tot mai greoaie in plenul Senatului. Dupa doua ore de discutii inutile pe procedura, senatorii au reusit sa aprobe cinci articole.
Opozitia a reusit sa ii convinga pe colegii din coalitie ca notiunea de "minoritate nationala" este mai potrivita decat cea de "comunitate nationala". Dezbaterile pe marginea acestor notiuni au pornit de la un amendament depus de doi senatori din partea opozitiei, care au propus inlocuirea, la articolul 8, a notiunii de "comunitate nationala" cu cea de "minoritate nationala".
In timp ce opozitia a afirmat ca este vorba despre statutul minoritatilor nationale, iar textul ar trebui sa fie consecvent cu titlul proiectului de lege, reprezentantii Uniunii au sustinut mentinerea notiunii de comunitati nationale, argumentand ca acestea nu fac decat sa imbogateasca "diversitatea acestei tari". De aici s-a ajuns la invocarea unor prevederi ale Dreptului International, ca si a normelor stabilite de Comisia de la Venetia. De aici nu a fost decat un pas, ca Antonie Iorgovan sa vada o conspiratie si sa afirme ca "UDMR ne pregateste o capcana" si urmareste sa obtina autonomie teroriala. Atunci cand se vorbeste despre o comunitate a minoritatilor, este clar ca se face referire si la teritoriu, a atras atentia senatorul PSD Doru Ioan Taracila.
Senatorul Marko Bela a explicat insa ca cele doua notiuni, de minoritate nationala si comunitate nationala, ar trebui folosite alternativ in textul legii. El a argumentat prin faptul ca minoritatile nationale sunt comunitati nationale in sanul societatii romanesti, asa cum sunt, de pilda, comunitatile religioase.
In final, amendamentul opozitiei a fost adoptat cu 45 de voturi pentru, 29 impotriva si trei abtineri. Potrivit textului final, orice discriminare sau incitare la discriminare pe criteriul apartenentei