Romania va inregistra luna viitoare un varf al datoriei publice externe, Ministerul Finantelor urmand sa rascumpere emisiunea de euroobligatiuni, in valoare de 300 milioane de euro, lansata in anul 2000 si redeschisa in 2001.
Titlurile ajung la scadenta pe 11 noiembrie, fiind purtatoare ale unui cupon de 11,5%. La ultima emisiune de euroobligatiuni, lansata in 2004, statul a obtinut o dobanda de 5,75% pe an.
Ministrul finantelor a precizat recent ca nu se pune problema refinantarii datoriei printr-o noua emisiune de titluri, chiar daca Romania ar putea beneficia de pe urma perceptiei favorabile a pietelor externe dupa ce si Standard&Poor''s a inclus-o in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii.
De altfel, mai ales in a doua jumatate a acestui an, banca centrala a privit cu multa reticenta orice intentie a vreunor autoritati publice de a apela la finantari externe, in conditiile in care intrarile mari de valuta deja creasera o presiune din ce in ce mai puternica de apreciere a leului. In acest context, BNR a criticat si emisiunea de euroobligatiuni in valoare de 500 milioane de euro lansata de municipalitatea Bucurestiului.
Ramane de vazut in ce masura se va reflecta pe piata efortul de rambursare a celor 300 milioane de euro, in contextul in care cursul tinde sa revina la un trend de crestere.
Pentru anul acesta, serviciul datoriei externe a fost estimat la peste 1,9 miliarde de euro, din care 1,452 miliarde reprezinta rate de capital, iar restul plati de dobanzi si comisioane.
Ministerul Finantelor prognozeaza pentru 2006 o crestere cu 60,8 milioane de euro a serviciului datoriei externe, pana la 2,008 miliarde de euro. Cresterea datoriei publice externe poate fi mai bine controlata in conditiile in care noua lege a datoriei publice elimina posibilitatea ca ministerele sa contract