Raspunzand argumentelor aduse de mediul de afaceri, Ministerul Finantelor Publice a decis sa se renunte la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, precum si la impozitarea rezervelor legale, a anuntat institutia, ieri, intr-un comunicat.
Aceste decizii, precum si altele care vor multumi cu siguranta mediul de afaceri, au fost luate ca urmare a discutiilor cu partenerii sociali asupra propunerilor de modificare a Codului fiscal lansat recent spre dezbatere publica.
Potrivit formei initiale a proiectului de modificare a Codului fiscal de anul viitor, de la 1 ianuarie urma sa se introduca un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea neamortizata a imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile, constructiile sau tehnica de calcul. Sumele cheltuite urmau sa fie deductibile la calculul profitului impozabil, ministerul urmarind prin acest impozit sa "taxeze" societatile care declara pierderi.
Problema cu acest impozit, semnalata de analisti si de patronii marilor firme, era ca sub incidenta lui picau si societatile care fac investitii.
ONG-urile, scutite de impozitul pe veniturile de pana la 15.000 euro
Ministerul a hotarat, de asemenea, in domeniul impozitului pe profit, sa mentina limita de 15.000 euro pana la care sunt scutite de la plata impozitului pe profit veniturile din activitati economice realizate de organizatii nonprofit, de sindicate si de patronate.
Publicitatea ramane deductibila
Reprezentantii Ministerului Finantelor au mai renuntat la limitarea la producatori a deducerii cheltuielilor cu mostre, din cadrul cheltuielilor de reclama si publicitate. La intalnirile cu ministerul, partenerii sociali au solicitat ca, cheltuielile de reclama si publicitate sa fie deductibile pentru toti comerciantii.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intentiona sa reduca aria