Inflatia din acest an va depasi tinta de 7,5%, ultima avansata de autoritati, si va ajunge la 8%, potrivit declaratiilor premierului Calin Popescu Tariceanu. „In urma socurilor resimtite in acest an, inflatia va cobori spre 8% fata de nivelul de 9%, inregistrat in 2004", a afirmat Tariceanu.
Obiectivul initial privind inflatia din acest an a fost de 7% si a fost majorat cu jumatate de punct procentual ca efect al unor factori cum ar fi cresterea preturilor administrate, avansul cotatiilor petrolului pe piata internationala si inundatiile de la jumatatea anului care au afectat o parte importanta a teritoriului Romaniei. Premierul a facut declaratia referitoare la tinta de inflatie ieri dimineata.
Isarescu, mai pesimist
Tot ieri, dar spre seara, a prezentat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, tinta de inflatie, mai mare cu 0,3 puncte procentuale.
Guvernatorul a spus in fata deputatilor si senatorilor din comisiile de specialitate ca tinta de inflatie pentru 2005 ramine cea fixata, adica 7,5% plus/minus 1%. „Conform ultimelor date, inflatia, fata de septembrie 2004, este de 8,5 %. Credem insa ca pina la sfirsitul anului va fi sub marja maxima. Mizam pe o inflatie mai scazuta in octombrie, fata de cea din octombrie anul trecut.
In noiembrie avem o crestere de preturi administrate. Cred ca, pentru ca nu putem face «farmacie», inflatia calculata pe decembrie va fi de 8-8,3%" – a spus guvernatorul BNR. •
Fond special pentru banii din privatizare
Banii din privatizare ar trebui, in opinia guvernatorului Mugur Isarescu, sa fie colectati intr-un fond de dezvoltare in afara bugetului. El a aratat ca, in urma privatizarii CEC, BCR si a distributiilor de energie, se vor obtine mai multe miliarde de euro. Guvernatorul a mai spus, pe de alta parte, ca sumele provenite din privatizare vor accentua pre