Dupa mai bine de patru ani de la declansarea procesului, cererea prin care compania americana Noble Ventures solicita statului roman despagubiri de 353 milioane de dolari pentru o asa-zisa incalcare a contractului de privatizare a Combinatului Siderugic Resita a fost respinsa.
Sentinta a fost pronuntata la Washington, in urma cu doua zile, de Centrul international pentru reglementarea diferendelor referitoare la investitii (ICSID), organism care functioneaza pe langa Banca Mondiala. Procesul fusese intentat in 2001, insa audierea principala in aceasta speta a avut loc abia in luna octombrie a anului trecut.
In principal, americanii, a caror prestatie in administrarea combinatului (neplata salariilor, concedieri, oprirea productiei s.a.m.d.) a dus la declansarea unor proteste violente din partea sindicalistilor, sustineau ca prin contractul de privatizare statul roman s-ar fi obligat sa acorde unele facilitati fiscale, promisiune care nu ar fi fost respectata.
"Noi am reusit sa demonstram, cu martori si cu probe, ca statul roman si-a onorat toate obligatiile asumate in contractul de privatizare", ne-a declarat ieri Cornel Popa, avocatul care, alaturi de Florentin Tuca, a reprezentat interesele Romaniei in aceasta speta.
In consecinta, statul roman va trebui sa plateasca doar taxele, onorariile si alte cheltuieli aferente procesului. Aceasta deoarece a fost emis un ordin de impartire a costurilor de arbitraj.
Avocatul a precizat ca Noble Ventures are o singura posibilitate de a ataca decizia, aceea de a introduce, la aceeasi instanta, o actiune in anulare, care poate fi fundamentata insa doar pe motive procedurale.
O privatizare tumultuoasa
Combinatul Siderurgic Resita a fost privatizat in 2000 cu firma americana Noble Ventures, care nu avea nici un fel de experienta in domeniul metalurgic, fii