Crescatorii de pasari au inceput sa aiba pierderi inca de la prima declaratie oficiala a ministrului Agriculturii privind depistarea virusului gripei aviare. In numai o saptamana, vanzarile la carnea si produsele din pui au scazut cu 50%.
Populatia a fost "intoxicata" cu informatii contradictorii, care au dus la scaderea consumului de carne de pasare, potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. Pentru crescatori vestea proasta a venit insa ieri, cand Comisia Europeana a anuntat ca va interzice importurile de produse avicole provenite din Romania, dupa ce autoritatile romane au informat ca virusul gripei aviare a fost identificat la probele prelevate de la pasari din Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Potrivit unui comunicat al executivului european, Comisia va adopta aceleasi masuri ca si in cazul Turciei, pentru care au fost interzise importurile de pasari vii, carne de pasare si alte produse provenite de la pasari.
DECIZIE. Un embargo de 6 luni, conform procedurilor standard ale Comisiei Europene, si pierderi de sute de milioane de euro. Comisia Europeana a anuntat ca are in vedere crearea unui "fond de solidaritate" in valoare de 1 miliard de euro pentru a contribui la finantarea utilizarii de antivirale in cazul unei pandemii. "Exportul este interzis de azi dimineata, pierderile sunt uriase, de zeci, chiar sute de milioane de euro", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Asta, desi riscurile unei epidemii sunt minime cat timp populatia consuma doar carne de pui verificata sanitar-veterinar. "Oamenii nu se mai apropie de galantarele cu carne de pui, desi produsele aflate in magazine au fost controlate", spune Minea.
PIERDERI. In ceea ce priveste veniturile, "vanzarile au scazut simtitor, din cauza receptiei gresite a faptului ca aceasta boala este imediat transmisa la om si provoaca pandemie, caci oamenii au in