In Prahova, ultimul an de invatamint a cuprins 109.558 de elevi. La finele acestuia, deci in luna iunie 2005, 318 de elevi din ciclul primar se "pierdusera" pe drum. 133 aveau situatia scolara neincheiata, iar 185 figurau ca nescolarizati. La ciclul gimnazial, pe parcursul aceluiasi an abandonasera scoala 1061 de elevi (469 cu situatia scolara neincheiata si 592 de nescolarizati).
De asemenea, 2612 elevi erau declarati repetenti. O situatie la fel de ingrijoratoare s-a semnalat si in ceea ce priveste ciclul liceal, unde 503 elevi au ramas cu situatia neincheiata iar alti 45 figureaza ca nescolarizati. Tot la liceu, 2651 de elevi au ramas corigenti, iar 412 nu au reusit sa depaseasca aceste examene iar acum repeta anul de invatamint.
Desi, la prima vedere, cifrele nu sint unele care sa ingrijoreze, situatia ar trebui sa trezeasca autoritatile la realitate. Se vorbeste tot mai mult ca abandonul scolar este un rezultat al saraciei in care sint obligati sa traiasca romanii. Se deruleaza numeroase proiecte, cu bani "de afara", insa rezultatele intirzie sa apara.
Statisticile sint, in continuare, sumbre: 1760 de elevi au primit medii sub 7 la purtare, 275 au fost exmatriculati din cauza absentelor, iar 6900 au primit sanctiuni pentru ca au incalcat regulamentul scolar.
Profesori de "umplutura"
Din cauza salariilor mici, profesorii nu se sfiesc atunci cind vine vorba sa plece la munca in strainatate. Cei mai invirsta se reprofileaza, iar cei tineri merg, fara remuscari, sa munceasca peste hotare. Asa se face ca in ultimii anii au aparut pe catedre importante suplinitorii. Multi si fara o pregatire specifica. Din pacate, rezultatele nu intirzie sa apara.
Asa se face ca dupa testele nationale si bacalaureat, elevii prahoveni s-au situat pri