(Foto: )
La Tribunalul Hunedoara a avut loc, ieri, prima infatisare in dosarul "Comorilor dacice", in care sunt inculpate 13 persoane, patroni de localuri de bijuterii sau case de schimb valutar din municipiul Deva.
Judecatorul a invocat lipsa de procedura, deoarece una dintre partile civile, Cristian Nitu, arestat in dosarul "Spuma si Bibanu", nu a fost transferat de la Penitenciarul din Colibasi, unde se afla incarcerat. Presedintele de sedinta a stabilit un nou termen pentru data de 10 noiembrie.
Noua dintre cei 13 inculpati in dosar au fost arestati preventiv la inceputul lunii iunie, acestia fiind eliberati de judecatorii de la Curtea de Apel Alba Iulia, care au stabilit ca nu sunt un pericol pentru comunitate.
Conform rechizitoriului intocmit de anchetatori, cei 13 sunt acuzati ca s-au constituit in trei asociatii infractionale avand ca obiect de activitate efectuarea fara autorizatie de detectii si sapaturi in situl arheologic "Sarmisegetuza Regia", de unde au sustras 15 bratari din aur, evaluate la 1,5 milioane de dolari.
Unul dintre cei inculpati in dosarul cautatorilor ce comori, Iulian Ceia, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca acesta este un proces politic. "Categoric, acest proces este unul politic. S-au facut presiuni asupra mea sa declar lucruri care ar fi incriminat mai multe personalitati politice, printre care Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si Sergiu Nicolaescu.
Presiunile s-au facut de catre procurorii care au condus ancheta in acest dosar - Augustin Lazar, procurorul-sef adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, si Ioan Campean, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara - probabil din dorinta de a urca pe functii mai importante", a declarat Ceia.
El a mai acuzat