Nu stiu cum s-a simtit primul-ministru Tariceanu la Roma, cand omologul sau Silvio Berlusconi i-a cerut sa-i prezinte o fata frumoasa in contrapartida pentru sprijinul acordat integrarii Romaniei, dar sigur avea motive sa se simta prost.
Caracterul golanesc al „glumitei" nu-l avantajeaza pe primul-ministru italian, dar nici noua nu ne face vreun serviciu, caci evoca trista noastra reputatie de furnizori de „fete frumoase" pentru occidentali de categoria a doua si a treia, precum si de carne vie pentru retelele de proxeneti. Din tot ce are Romania de oferit, Silvio Berlusconi a retinut doar „fetele" - frumoase si ieftine.
In cu totul alt registru ni s-a amintit si joi de conditia noastra marginala in Europa: „Romania nu poate spera sa concureze pe piata Uniunii Europene doar pentru ca este o tara ieftina.
Intotdeauna se va gasi o tara si mai ieftina." Acest mesaj taios a venit direct de la comisarul european Olli Rehn, prezent la Bucuresti cu prilejul conferintei referitoare la economia Romaniei si Agenda Lisabona.
In paranteza fie spus, alaturarea Romaniei de Agenda Lisabona este aproape comica: documentul in cauza a fost adoptat de liderii UE pentru a reduce decalajele economice dintre Europa si America, ori Romania nu va reusi prea curand sa reduca nici decalajul considerabil care o separa de economiile europene.
In acest context, avertismentul lui Olli Rehn scoate in evidenta caracterul inadecvat al politicilor noastre economice de pana acum. Din 1990 incoace Romania a oferit investitorilor straini forta de munca ieftina, fara a privi in perspectiva. Celebrul lohn din industria confectiilor ne-a transformat in atelierul de croitorie al Europei, nu insa si in cel de creatie. Patronii s-au imbogatit, iar muncitorii abia au supravietuit.
Astazi insa, Romania nu mai poate concura cu salariile mici din China, I