Steven Spielberg(Foto: )
Cineastul s-a aratat entuziasmat de povestea unei tinere evreice, care a stat ascunsa mai bine de un an in subsolul clinicii Medicala III (fostul Spitalul evreiesc din Cluj), in perioada deportarilor in masa din timpul celui de al doilea razboi mondial. In acel loc, unde a fost ascunsa de cativa medicii ai clinicii, tanara clujeanca a nascut o fetita, careia i-a pus acelasi nume ca al ei, Hannja.
"Aventura" celor doua continua mai tarziu in lagarul de concentrare de la Birkenau, unde micuta Hannja ii uimeste atat pe detinuti, cat si pe gardienii germani, cu povestile ei din tinutul Limelfiei, o tara aievea, unde fetita adesea se refugia din realitatea cruda a acelor ani, pentru a fi in preajma unor personaje fantastice atat de diferite de acei oameni de atunci.
Dupa lecturarea primelor patru capitole, traduse in engleza chiar de una dintre secretarele lui, nimeni alta decat fiica ziaristului Aristide Buhoiu, Steven Spielberg doreste neaparat sa vina in Romania, chiar la Cluj. Apropiatii regizorul spun ca acest fapt ar fi posibil in cursul anului viitor.
Spielberg ar vrea sa vada si sa cunoasca oamenii, locurile, dar si posibilitatile care le are aici pentru a-si realiza proiectul cinematografic. Lucia Daramus a mentionat ca Spielberg a fost cucerit de imaginatiei acelei fetite, Hannja, si tara ei, Limelfia, inspirate dintr-o poveste care are la baza un fapt real, intamplat la Cluj, in anii ’40.
Lucia Daramus are o rubrica permanenta in coloanele ziarului Universul, editat in SUA de binecunoscutul realizator TV, jurnalist si scriitor Aristide Buhoiu, cel care a transmis la randul lui, primele capitole ale cartii, fiicei sale, care le-a tradus in mod special pentru Steven Spielberg.
Romanul Luciei Daramus, desi inca net