"Nu e in atributiile noastre", s-a disculpat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Cluj, Delia Gombos. "Scolile au personalitate juridica, cei mai abilitati sa verifice sunt directorii. E problema stricta a fiecarei institutii", a declarat Codru Mateescu, inginer in cadrul compartimentului "tehnic-investitii" al ISJ Cluj.
Majoritatea cantinelor au fost inchiriate catre firme de catering, insa copiii cazati in internate sunt obligati de conducerea scolii sa cumpere cartele de alimentare la cantinele respective.
Este cazul, spre exemplu, al Grupului scolar de Industrie Usoara Cluj Napoca, unde cantina a fost inchiriata catre firma Nemar Catering si unde copiii cazati in internat sunt obligati sa plateasca o suma de o suta de mii de lei zilnic pentru cele trei mese asigurate.
"Nu au conditii de gatit in camere si ii conditionam sa cumpere cartelele de alimentatie la cantina", a explicat un angajat al institutiei, care a insistat sa ramana anonim.
Cel mai mare numar de locuri la cantina, de peste 600, este detinut de Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, din Cluj Napoca. Toate locurile au fost insa inchiriate catre o firma specializata in catering, Exclusiv Catering, la fel cum a fost cazul altor cantine.
"A stat o gramada de ani nefolosita, pentru ca nu am avut internat, nu am avut ce face cu ea", a explicat un profesor al colegiului "Anghel Saligny", institutie care are, la randul ei, o cantina de 336 de locuri. Cantina a fost inchiriata pana in anul 2009.
La fel s-a intamplat in cazul majoritatii colegiilor, Colegiul Tehnic de Transporturi a inchiriat intreaga locatie pana in 2008, liceul teoretic "Avram Iancu" pana la sfarsitul acestui an, Grupul scolar de Material Rulant Unirea Cluj Napoca cu un numar de