- Cand ati aflat ca Romania a castigat procesul cu Noble Ventures? - Hotararea Curtii Internationale de Arbitraj de la Washington ne-a fost anuntata miercuri seara de catre - Cand ati aflat ca Romania a castigat procesul cu Noble Ventures?
- Hotararea Curtii Internationale de Arbitraj de la Washington ne-a fost anuntata miercuri seara de catre secretariatul ICSIT.
- Cat de importanta este castigarea acestui proces?
- Aceasta decizie va fi un filtru, dar si un semnal pozitiv pentru investitorii care vor veni. Ei vor sti ca Romania isi respecta contractele.
- Pe ce s-au bazat americanii cand au chemat statul in judecata?
- S-au prevalat de pretinsa incalcare a contractului de privatizare, dar si de abaterea Romaniei de la prevederile Tratatului bilateral de protejare a investitiilor. Termenii folositi in cerere au fost: "un tratament injust si inechitabil".
- In aceste conditii, cum de a castigat statul roman?
- Americanii au asteptat ca statul sa se substituie lui Noble Ventures. Aceasta a fost marea culpa. Apoi, ei nu si-au onorat programul de productie si investitii, pentru care se obligau sa aduca 100 milioane de dolari. Nici cei 500 de mii de dolari pentru cumpararea combinatului nu au fost ai lor, ci ai firmei Levy, SUA.
- Cat au cerut exact americanii?
- Au pornit de la 150 de milioane de dolari si au ajuns la 300-400 milioane de dolari.
Sentinta, un filtru pentru investitori
ROMANIA A CASTIGAT procesul cu americanii de la Noble Ventures. Acestia au dat statul roman in judecata, solicitand o despagubire de 350 milioane de dolari. Motivul, exproprierea Noble Ventures de la Combinatul Siderurgic Resita in anul 2001. Prin cererea de arbitraj catre Curtea Internationala de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii - ICSID, americanii au invocat faptul ca statul roman nu a res