Interviu cu Bernardus Ganter, consilier pe probleme de supraveghere si reactie in cadrul OMS - Aveti vreo confirmare din partea vreunei surse ca ar fi vorba cu adevarat despre gripa aviara sau aceasta ramane doar o ipoteza?
- Afectiunile de acest gen au la baza o sumedenie de cauze, la fel ca in cazul oamenilor. Exista o gama larga de virusi care provoaca viroze ratelor, gainilor, curcanilor si care pot fi inofensivi, asa cum ar fi un guturai obisnuit sau o "raceala" de sezon la oameni. Ceea ce stim este ca a fost identificat virusul gripei aviare H5. Trebuie spus ca acesta este un grup foarte larg, cu tipuri diferite de virusi care provoaca diverse boli la animale, dar cel mai adesea acestea se insanatosesc.
- In cazul acestei forme inocente de gripa se justifica aceste masuri?
- Nu cred ca este o idee rea cand esti cu un pas inainte, in asemenea situatii, iar adoptarea masurilor preventive e justificata. In loc sa astepti confirmarea si sa risti extinderea imbolnavirilor, se recomanda trecerea la actiune. S-a actionat pe baza banuielii, inainte de a fi prea tarziu.
- Ce ar trebui sa faca oamenii pentru a se feri?
- In cazul in care se banuieste prezenta virusului puternic patogen H5, noi recomandam ca oamenii sa se fereasca sa atinga pasarile bolnave sau moarte si sa nu vaneze. Ei trebuie sa mai stie ca boala nu se ia decat prin contact direct, nu din cauza pasarilor care zboara in jurul tau. Mai ales vanatoarea este periculoasa deoarece provoaca sangerarea pasarilor. Vanatul se ia acasa, se spala si trebuie stiut ca acest virus, care nu seamana deloc cu gripa umana, este instalat in organele interne ale pasarilor. Riscuri majore nu provin din consumul de pasari infectate. Chiar si in tari precum Vietnamul sau Indonezia, unde au existat cazuri de imbolnaviri ale oamenilor, acestea nu au fost in nici un caz legate de consumul de