Belgienii de la KBC si austriecii de la Erste Bank par in cea mai buna pozitie in cursa pentru Banca Comerciala Romana (BCR), deoarece ar putea sa-si finanteze fara probleme achizitia pachetului de 62% din BCR, estimat in jurul sumei de 3,4 miliarde euro, arata un raport al companiei britanice de consultanta financiara KBW.
Socoteala, conservatoare, spun analistii, poate aduce in cuferele statului peste doua miliarde euro, urmand ca BERD si IFC-ul Bancii Mondiale, dupa atatia ani de munca prin Romania, sa-si imparta vreo 1,375 miliarde euro, pe care au platit doar 222 milioane dolari.
„Dat fiind numarul mare de competitori, este clar ca BCR nu va fi un chilipir. In analiza noastra, am pornit de la un pret de vanzare care multiplica de 4,6 ori valoarea contabila a bancii, pe care am evaluat-o la 5,5 miliarde euro, astfel incat un pachet de 62% din actiunile BCR ar insemna 3,4 miliarde euro.
E o evaloare prudenta, care are toate sansele sa fie depasita de realitate", spune analistul Matthew Clark de la KBW.
Raportul evalueaza banca in functie de o serie de parametri macroeconomici si de evolutiile sale viitoare de profit. Daca in acest an profitul BCR e estimat la 247 milioane euro, in 2006 va atinge 297 milioane euro si se va dubla, in 2008 (406 milioane euro).
Valoarea contabila a bancii, care este astazi stabilita la 1,19 miliarde euro, va creste si ea, ajungand in 2006 la 1,4 miliarde euro, iar in 2008 la 1,9 miliarde euro, in conditiile unei inflatii medii anuale de 4,3% in urmatorii ani.
La o prima vedere, BCR este intr-o pozitie extrem de puternica, arata studiul consultantilor britanici, cu o cota de piata de 26% si un raport intre costuri si venituri de 54% in 2004. Castigul pe actiune a crescut masiv in primul semestru al acestui an, la 25%, fata de 17% cat era in 2004.
Cum suma