Banca Mondiala va imprumuta Romania, in urmatorii patru ani, cu aproximativ un miliard de dolari anual. Guvernul poate sa solicite aceste fonduri pentru reforma justitiei, dezvoltarea educatiei si sanatatii, protectia mediului sau imbunatatirea sistemului de pensii.
Reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Mondiale au semnat ieri un acord de colaborare, denumit Parteneriatul Strategic de tara, prin care institutia finantatoare va asista autoritatile romane in aplicarea si dezvoltarea unor proiecte considerate prioritare. Finantarea va fi disponibila in perioada iunie 2005-iunie 2009.
Programele care vor fi aplicate cu asistenta Bancii Mondiale se refera la dezvoltarea educatiei, sanatatii si a sistemului de pensii, protectia mediului, reforma administratiei locale si a justitiei.
Expertii Bancii Mondiale vor urmari procedurile aplicate de autoritati pentru reducerea duratei proceselor in instanta si consecventa deciziilor in sistemul judiciar, urmand ca, periodic, sa prezinte public un raport cu rezultatele constatate.
"Nu banii sunt importanti in desfasurarea parteneriatului Romania-Banca Mondiala, cat mai degraba expertiza pe care banca o poate oferi in anumite domenii identificate ca fiind importante in perspectiva aderarii la UE", a declarat Anand Seth, directorul regional al institutiei financiare.
PROIECTE. Cu ajutorul asistentei Bancii Mondiale, Guvernul isi propune sa imbunatateasca si sistemul de colectare si administrare a resurselor financiare, astfel incat veniturile bugetare sa inregistreze constant o crestere de patru procente, in urmatorii ani.
Intelegerea confera Romaniei dreptul de a se imprumuta anual de la Banca Mondiala in limita sumei de un miliard dolari, in cazul in care autoritatile considera ca au nevoie de acesti bani.
Pentru urmatorii doi ani, suma anuala ca