- Domnule doctor, a venit sezonul gripei. Ce trebuie sa stie populatia?
- In primul rand, recomandam vaccinarea antigripala a persoanelor cu boli cronice, cardiovasculare, pulmonare, cu diabet, hemoglobinopatii. Si la adulti, si la copii. Apoi, este vorba de categoriile de persoane asistate la centrele sociale. Vin apoi copiii si tinerii pana in 18 ani care au primit un tratament prelungit cu aspirina si populatia peste 65 de ani. Mai este si categoria personalului medical si personalul medical care acorda asistenta la domiciliu.
- Exista noutati in domeniu pentru acest an, pe care populatia ar trebui sa le aiba in vedere?
- Da, si anume ca vaccinul facut anul trecut nu asigura protectie pentru acest sezon, din cauza modificarilor pe care virusurile gripale le suporta. De aceea, vaccinarea este indicat sa se faca anual, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie.
- De ce exact aceasta perioada?
- Dupa luna decembrie, circulatia virusului gripal creste. Dupa vaccinare, in doua saptamani, organismul isi sintetizeaza anticorpii. Din cauza modificarii virusurilor, vaccinul trebuie schimbat anual.
- Exista pe piata multe preparate care au inscriptionat pe eticheta faptul ca maresc rezistenta la gripa. Este suficient acest tip de preventie?
- Nu. Ele ajuta la rezistenta organismului, asigura protectia impotriva diversilor germeni, daca au avizul Ministerului Sanatatii. Totusi, nu asigura protectie absoluta. Profilaxia specifica este vaccinarea. In categoria masurilor nespecifice intra alimentatia bogata in vitamina C, multe fructe, in special citrice, evitarea pe cat este posibil a aglomeratiei - intreceri sportive, spectacole, mijloace de transport in comun, iar in ce priveste personalul medical, folosirea echipamentului de protectie.
- O alimentatie in care proportia intre proteine, lipide, glucide este optima, bogata in v