Parlamentul bulgar a adoptat, ieri, noul Cod de Procedura Penala, care tine cont de o serie de recomandari ale UE in vederea imbunatatirii sistemului judiciar. In acelasi timp, Bulgaria a primit o avertizare serioasa din partea UE, care atrage atentia Sofiei sa urgenteze reforma Justitiei, daca vrea sa adere in 2007.
Votul din Parlament a coincis cu vizita comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, care a criticat, fara menajamente, puterea bulgara pentru ca a pierdut toata vara cu dispute politice pentru formarea guvernului, paralizand reformele de importanta majora pentru integrare.
„Nu mai este nici un minut de pierdut", a avertizat Rehn, citat de Reuters. „Prioritatea prioritatilor este reforma Justitiei, atat de necesara pentru combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, care continua sa fie «calcaiul lui Ahile»", a spus comisarul european.
Noul Cod Penal, adoptat cu 129 de voturi pentru si patru impotriva, abroga efectul suspensiv al cailor de atac la Curtea Suprema de Justitie, care permitea infractorilor notorii sa ramana in libertate pana la epuizarea procedurii.
Textul, care va intra in vigoare peste sase luni, confera valoare juridica monitorizarii convorbirilor telefonice si extinde recursul la infatisari imediate.
Documentul prevede trecerea anchetelor politiei sub supervizarea directa a Parchetului, astfel incat sa se elimine riscurile anularii lor de catre acesta. Totusi, exista o serie de piedici tehnice, cum ar fi traducerea documentului, care amana trimiterea sa la Bruxelles, astfel ca este posibil ca noua lege sa nu fie mentionata in raportul de tara care va fi publicat la 25 octombrie.
Ministrul bulgar al Justitiei, Georgi Petkanov, a declarat ieri ca raportul este finalizat, dar spera ca va fi posibila inserarea unei note referitoare la adoptarea Codului Penal. @