Intruniti vineri la Zagreb, 16 presedinti din Europa Centrala si de Est au evaluat stadiul procesului de largire al Uniunii Europene si modalitatile sub care acesta ar trebui sa continue. Participantii, informeaza agentiile de presa externe, au reprezentat atat state membre ale Uniunii, cat si state care se afla in stadiul negocierilor de aderare. "Aceasta diversitate ne ofera posibilitatea de a aborda subiectele propuse de o maniera extrem de variata", a declarat in discursul sau inaugural presedintele croat Stipe Mesic, a carui tara a deschis recent negocierile de aderare la UE.
Integrarea europeana este un obiectiv milenar unic, care nu are alternativa si nu trebuie realizat decat in interesul tarilor europene si al lumii intregi", a adaugat acesta. "Integrarea europeana nu trebuie sa fie pusa nici sub semnul intrebarii si nici stopata", a subliniat Mesic.
De cealalta parte, presedintele polonez Aleksander Kwasniewski s-a declarat un fervent sustinator al extinderii Uniunii catre sud, respectiv al includerii Romaniei, Bulgariei, iar pe viitor a Croatiei si, posibil, a Turciei.
In opinia acestuia, "extinderea nu va fi completa daca nu se vor lua in calcul statele vecine din Est, printre care Ucraina, Moldova si Georgia". Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Italiei, a reiterat la randul sau ideea necesitatii extinderii Uniunii catre statele balcanice.
Intruniti vineri la Zagreb, 16 presedinti din Europa Centrala si de Est au evaluat stadiul procesului de largire al Uniunii Europene si modalitatile sub care acesta ar trebui sa continue. Participantii, informeaza agentiile de presa externe, au reprezentat atat state membre ale Uniunii, cat si state care se afla in stadiul negocierilor de aderare. "Aceasta diversitate ne ofera posibilitatea de a aborda subiectele propuse de o maniera extrem de variata", a declarat in discursul sau inaugural pr