Petru Filip, "iubitorul de cai"(Foto: )
O persoana devine cunoscuta public prin actiunile sale, insa identitatea ii ramane intiparita in memoria colectivitatilor prin nume. Nume pe care unii-l poarta cu mandrie, altii cu resemnare, in functie de inspiratia ori lipsa de inspiratie pe care parintii au avut-o atunci cand i-au botezat.
Multi dintre noi purtam nume a caror semnificatie poate ca nici nu o cunoastem sau nici macar nu i-am acordat vreo importanta.
GAZETA a realizat o documentare menita sa va dezvaluie ce anume inseamna, conform dictionarelor de specialitate, numelor purtate de catre unii dintre politicienii nostrii, oameni pe care i-am ales sa ne reprezinte.
Numele unei persoane ne poate spune, de multe ori, importante lucruri despre originea, trasaturile, caracterul sau defectele sale, ori ale stramosilor. In antichitate, exista chiar o legatura de factura esoterica intre persoana si numele pe care aceasta il purta.
Cercetand mai multe dictionare etimologice si onomastice, care tratau originea si semnificatia numelor si prenumelor, GAZETA a descoperit mai multe denumiri care au semnificatii curioase, dintre care unele starnesc chiar hazul.
Lui Filip ii plac caii
Daca am fi scrie ca Oradea este condusa de un „iubitor al cailor, tare precum o stanca", poate ca prea putini dintre concetatenii nostri ar sti despre cine anume este vorba. Insa, subiectul in discutie e chiar primarul Petru Filip.
Daca studiem etimologia cuvantului Filip, aflam ca provine din grecescul Philippos format din cuvintele „phil" – iubitor si „hippos" – cal. Prenumele Petru provine din onomastica crestina insemnand, in vechime, piatra, roca sau stanca.
In aproape totala a