- Diverse - nr. 204 / 17 Octombrie, 2005 Una dintre cele mai cunoscute reflectii ale lui Socrate, care strabate veacurile, mentinandu-si pe deplin actualitatea, este indemnul de a nu transforma alimentatia dintr-o necesitate intr-un scop in sine: "Omul mananca pentru a trai, nu traieste pentru a manca". Hranirea nu este numai un act fiziologic, ci si un act social. Tocmai de aceea, un regim alimentar echilibrat calitativ si cantitativ este important sa cuprinda toata gama de substante de care organismul are nevoie: proteine, lipide, glucide, saruri minerale, vitamine, apa. Alimentele constituie substratul vietii, pe baza lor realizandu-se cresterea, repararea celulelor uzate si se obtine energia necesara tuturor functiilor si activitatilor, dar si o perfecta stare de sanatate fizica si psihica. O alimentatie normala nu poate si nici nu trebuie sa fie facuta la intamplare. Nu exista un aliment care sa satisfaca singur toate nevoile organismului. Alimentatia trebuie sa cuprinda si sa asigure toti factorii nutritivi, in concordanta cu varsta, starea de sanatate, anotimpul si conditiile de munca. Nu intotdeauna dispunem de conditii optime pentru realizarea unor astfel de deziderate. Ceea ce depinde, insa, in exclusivitate de propria vointa este formarea unui comportament alimentar corect si un regim de viata rational. E foarte important sa mananci cu placere, dar la fel de important e ca mancarea sa fie sanatoasa. LETITIA BOTA - Diverse - nr. 204 / 17 Octombrie, 2005 Una dintre cele mai cunoscute reflectii ale lui Socrate, care strabate veacurile, mentinandu-si pe deplin actualitatea, este indemnul de a nu transforma alimentatia dintr-o necesitate intr-un scop in sine: "Omul mananca pentru a trai, nu traieste pentru a manca". Hranirea nu este numai un act fiziologic, ci si un act social. Tocmai de aceea, un regim alimentar echilibrat calitativ si cantitativ es