Intruniti la sfarsitul acestei saptamani la Xianghe, in apropiere de Beijing, ministrii de Finante ai primelor 20 de puteri economice ale lumii, G20, s-au declarat ingrijorati de impactul pe termen lung al preturilor ridicate la petrol.
Acestia au cerut o intensificare a cooperarii internationale in vederea stoparii spiralei petrolului, se arata intr-un comunicat aprobat ieri de catre ministri si preluat de agentiile internationale de stiri. ''Ne temem ca preturile ridicate si instabile ale petrolului pe pietele mondiale vor incetini economia mondiala si ii vor accentua instabilitatea'', se arata in comunicatul final. ''Ne-am pus de acord sa intarim cooperarea in aceasta chestiune si am subliniat necesitatea cresterii investitiilor, a productiei si a capacitatilor de rafinaj'', adauga textul.
Pe langa impactul direct asupra tarilor importatoare, apreciaza oficialii G20, explozia barilului va agrava si dezechilibrele deja existente: excedentele balantelor curente din anumite tari arabe si asiatice, mari exportatoare, si deficitul Statelor Unite. Inflatia va fi alimentata si ea suficient de aceasta spirala iar, ca atare, bancile centrale vor fi obligate sa isi majoreze ratele dobanzilor. Pe de alta parte, gazda acestui summit, presedintele chinez, Hu Jintao, a pledat in fata oamenilor de finante pentru o stabilitate monetara si o scadere a barierelor comerciale, cerandu-le totodata tarilor bogate sa adopte o ''politica economica responsabila''. Ca raspuns la declaratiile oficialului chinez, Paul Wolfowitz, presedinte al Bancii Mondiale, le-a cerut tarilor bogate sa faca concesii in privinta chestiunii subventiilor agricole, in scopul deblocarii negocierilor din cadrul Agendei Doha pentru Dezvoltare.
''Solutia trebuie sa vina dinspre pietele emergente'', a declarat acesta. ''Acesti oameni au nevoie de ajutor, insa mai mult decat ajutor, noi trebuie