- Din taxa de un cent pe litru de benzina trebuiau sa se colecteze 242,5 de milioane de dolari si nu 167,8 de milioane, asa cum s-a anuntat oficial.
- Ministerul Economiei si Comertului pastreaza o tacere suspecta si nu explica unde s-au "evaporat" banii
- Inca din 2001, Curtea de Conturi atragea atentia ca sumele din Fondul Petrolier sunt deturnate
Curierul National scria, recent, despre o diferenta de 74,7 milioane de dolari, care nu se regasesc in calculele Ministerului Economiei si Comertului, in ceea ce priveste faimoasa taxa de un cent pe litrul de carburant.
MEC a precizat, recent, ca mai avem de platit inca sase sau sapte ani taxa de un cent pe fiecare litru de produs petrolier, pana la acoperirea sumei de 663,3 milioane de dolari (1,6 miliarde lei noi), reprezentand datoriile acumulate de fosta Companie Romana de Petrol (CRP) in perioada 1992-1997.
Potrivit datelor MEC, pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, a fost colectata in contul datoriei mentionate suma de 167,8 milioane de dolari (524,9 milioane de lei noi). Avand in vedere faptul ca fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficiala a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor CRP, a fost instituit printr-o ordonanta de urgenta in anul 2000, iar in cinci ani de la introducerea lui au fost acoperite abia o treime din obligatiile de plata catre creditori ale companiei, este firesc sa ne intrebam daca autoritatile vor reusi, in doar sapte ani, sa recupereze restul creantelor. Ce s-a intamplat, insa, pana in prezent, cu banii din acest fond? Un calcul simplu ne spune ca statul a incasat peste 242,5 milioane de dolari pe ceea ce s-a consumat in Romania din 2001 si pana in prezent. Cu toate acestea, cifrele MEC arata doar 167,8 milioane de dolari, diferenta de 74,7 milioane de dolari disparand cu desavarsire. Metoda de calcul est