Supa de dovleac cu crutoane.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g dovleac, 200 g cartofi, 1 tulpina de praz, 15 g unt + 10 g pentru crutoane, 200 ml smantana subtire (sau frisca nebatuta), nucsoara, 3 felii de paine mai veche (miezul), sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata dovleacul si se taie bucati de circa 3 cm. Se curata de coaja cartofii, se spala si se taie cubulete. Prazul curatat si zvantat se toaca marunt.
Se caleste prazul in 15 g de unt, amestecandu-l mereu cu o spatula. Cand s-a inmuiat, se adauga dovleacul si cubuletele de cartofi.
Se toarna apa peste legume cat sa le acopere, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba - cu capac - aproximativ 20 de minute. Se adauga jumatate din smantana, se mai lasa 10 minute sa clocoteasca usor, se ia supa de pe foc si se gusta de sare, piper si nucsoara.
Se taie miezul de paine cubulete regulate si se rumenesc in unt (10 g). Se incorporeaza smantana ramasa in supa, se pune supa din nou pe foc si cand s-a incins (fara sa dea in clocot) se toarna in farfurii peste crutoanele prajite.
Paste cu sos de dovleac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 catel de usturoi, 1 ceapa mica, 1/2 lingurita seminte de marar, 1 lingura unt, 250 g miez de dovleac, 50 ml vermut, 400 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 100 g branza gen Bucegi, sare, piper, 500 g paste scurte, 20 g seminte de dovleac (prajite), 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
Se curata usturoiul si ceapa, se taie marunt si se calesc impreuna cu boabele de mustar zdrobite in piulita, in untul incins. Se adauga miezul de dovleac taiat bucatele, se caleste si el, si apoi se sting cu vermut si se lasa pe foc sa scada.
Se adauga zeama concentrata de carne si se lasa sa fiarba 20 de minute. Se rastoarna in blender, se mixeaza cu jumatate din cascavalul ras si se gusta de