Banca Mondiala va imprumuta Romania, in urmatorii patru ani, cu aproximativ un miliard de dolari anual, in cazul in care Executivul de la Bucuresti va solicita aceste fonduri pentru reforma Justitiei, dezvoltarea Educatiei si Sanatatii, protectia mediului sau imbunatatirea sistemului de pensii.
Reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Mondiale au semnat, ieri, un acord de colaborare, denumit Parteneriatul Strategic de Tara, prin care institutia finantatoare va asista autoritatile romane in aplicarea si dezvoltarea unor proiecte considerate prioritare.
Programele care vor fi aplicate cu asistenta Bancii Mondiale se refera la dezvoltarea Educatiei, Sanatatii si a sistemului de pensii, protectia mediului, reforma Administratiei locale si a Justitiei.
Accent pe reducerea duratei proceselor in instanta
Expertii Bancii Mondiale vor urmari procedurile aplicate de autoritati pentru reducerea duratei proceselor in instanta si consecventa deciziilor in sistemul judiciar, urmand ca, periodic, sa prezinte public un raport cu rezultatele constatate.
Bani pentru colectarea taxelor
Cu ajutorul asistentei Bancii Mondiale, Guvernul isi propune sa imbunatateasca si sistemul de colectare si administrare a resurselor financiare, astfel incat veniturile bugetare sa inregistreze constant o crestere de patru procente, in urmatorii ani.
Veniturile bugetare se invart in jur de 30% din PIB, in timp ce nevoile de finantare cresc. Daca gradul de colectare a impozitelor nu se imbunatateste rapid Romania se va confrunta cu un "soc bugetar" la momentul primirii in UE din cauza obligatiilor ce vor trebui onorate, arata un raport al Societatii Academice Romane.
Potrivit raportului, cofinantarea proiectelor europene si contributia nationala la bugetul Uniunii ar putea duce deficitul bugetar din nou peste 3% din PIB, iar def