Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale contine prevederi anticonstitutionale, spune adjunctul Avocatului Poporului, Vasile Burtea. "Eu, ca minoritar, nu as vota Legea statutului minoritatilor nationale din cauza anumitor prevederi. Desi imi doresc o lege a minoritatilor, pe aceasta nu as vota-o, mai ales ca in ea se regasesc niste minunatii de rad si prescolarii. Cum putem sustine o lege care din start este anticonstitutionala?", a declarat Burtea in cadrul unui seminar organizat la Targu Mures.
El a dat drept exemplu articolul 31 al initiativei legislative, care prevede ca Departamentul pentru Relatii Interetnice trebuie sa-si dea avizul pentru ca minoritarii sa poata participa in alegeri. "Altfel spus, DRI ne spune «dumneata candidezi daca iti dau eu avizul»", s-a revoltat Burtea.
Potrivit adjunctului Avocatului Poporului, in elaborarea proiectului s-au copiat mai multe prevederi, inclusiv internationale, insa "s-au luat prost si eclectic”. "Pentru mine este o jignire sa primesc explicatii ca ne-a cerut cineva din Uniunea Europeana sa facem o lege proasta si dupa aceea sa mi se spuna ca nu ne-a cerut nimeni. Nu cred ca un edificiu care porneste cu o fundatie stramba poate fi indreptat mai tarziu din tencuiala", a conchis Burtea.
Romanii sunt discriminati
Impotriva proiectului s-a aratat, la acelasi seminar, si Ioan Solomon, reprezentant al romanilor din Covasna, consilier local PNL la Sfantu Gheorghe. Solomon a afirmat ca el, ca roman traitor in Covasna, reprezinta "o minoritate intr-o situatie de paradox" pe care nu o doreste nimanui, motiv pentru care priveste cu reticenta si suspiciune proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale, mai ales ca "experienta a ce se intampla zi de zi acolo spune altceva".
"In zona noastra, UDMR e la guvernare, autoguvernarea e fapt implinit. Dar minoritate