Astazi vom afla rezultatele testelor de patogenitate din Marea Britanie pentru probele recoltate de la Maliuc, judetul Tulcea, identificate ca fiind de tipul H5.
Laboratorul de Referinta de la Weybridge, Marea Britanie, a confirmat sambata, in jurul orei 16:30, ceea ce se presupunea deja: virusul H5 descoperit in probele de la Ceamurlia de Jos este de subtip N1, inalt patogen, similar celor recent identificati in Asia Centrala si Turcia. Sambata noaptea au fost trimise, pentru confirmare, in Marea Britanie si analizele celor doua probe din localitatea Maliuc, judetul Tulcea, identificate vineri de laboratorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala ca fiind de tipul H5. "Maine dimineata (astazi, n.red.) vor intra in lucru si probele de la Maliuc. Probabil in cursul zilei de maine vom afla si rezultatele", a declarat, ieri, de la Galati, cu prilejul unui briefing de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
El a mai declarat ca, astazi, la Suceava, se va intalni cu oficiali ai Republicii Moldova si ai Ucrainei, pentru a discuta situatia regiunii si a Deltei Dunarii. Potrivit unor surse din cadrul ANSV, citate de Mediafax, exista indicii ca ar putea sa fi aparut primele cazuri suspecte de gripa aviara si in partea ucraineana a Deltei.
Supraveghere aeriana a focarelor
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dispus supravegherea aeriana a localitatilor in care a fost depistat virul H5N1, urmarind totodata respectarea cu strictete a masurilor de carantina.
Prin decizia Comandamentului Antiepizootic Central, au fost stabilite doua zone de supraveghere in actiunea de prevenire si combatere a gripei aviare, respectiv Zona 1 - Dobrogea, cu judetele Tulcea si Constanta si Zona 2 - zona de tampon cu judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi.
S-a dispus constituirea de filtre pe caile de acces dinspre Zon