Inaintea summit-ului informal de la Hampton Court, ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, a lansat o serie de acuze la adresa sistemului economic si social al Uniunii Europene, denuntand "imbatranirea acestuia", care dovedeste cel mai bine, in opinia sa, faptul ca "acesta nu merge".
Intr-un articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute in Financial Times, Gordon Brown a chemat la o schimbare fundamentala a structurii Uniunii Europene, in contextul in care "acest vechi model european lasa peste 20 de milioane de persoane in somaj, dintre care 10 numai in ultimul an". "Cresterea europeana de 1,2% din acest an este un semnal de alarma pe care nu il mai putem ignora", declara acesta.
"De mai bine de 10 ani, Europa are o crestere egala nu numai cu un sfert din cea a Chinei sau a Indiei, ci si cu jumatate din cea a Statelor Unite", a subliniat Brown. El insista, ca atare, pe necesitatea depasirii vechiului model european, orientat catre interior, spre un model mult mai flexibil, reformat si deschis, "capabil sa faca fata provocarilor globalizarii".
Summit-ul de la Hampton Court, ce se va desfasura la 27 octombrie la initiativa Marii Britanii, ii va reuni pe cei 25 de sefi de stat ai Uniunii Europene in scopul discutarii problematicii viitorului continentului european. Brown vede in acest summit "ultima sansa pentru Europa", de a decide intre o politica liberala, deschisa, anglo-saxona sau una sociala, incapabila sa raspunda noului context mondial.
"Nu mai avem timp sa dezbatem reformele economice ale Uniunii Europene. Acum este cazul sa actionam", a declarat Brown, afirmand ca urmatoarele saptamani vor trebui sa decida sfarsitul asa-zisului "impas protectionist".
Inaintea summit-ului informal de la Hampton Court, ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, a lansat o serie de acuze la adresa sistemului economic si social al