Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat sotul creatoarei de moda Romanita Iovan. Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat Adrian Iovan.
In august 1999, fermierul Tony Martin a impuscat mortal un hot care patrunsese, in puterea noptii, pe proprietatea sa, o ferma izolata din Norfolk, estul Angliei.
CAZUL. Trezit din somn de zgomotele, pe care le auzea venind dinspre parterul casei, Martin a inhatat pusca si a coborat sa vada ce se intampla. "Am auzit zgomot, si voci, si in ochi mi-a venit o lumina puternica. Eram un om ingrozit, singur acasa. Totul s-a intamplat intr-o clipita. N-am mai rezistat tensiunii si am tras de cateva ori. Apoi am fugit la etaj. Nimeni n-a mai venit dupa mine", a povestit fermierul, a carui proprietate fusese calcata de hoti in repetate randuri.
Gloantele trase de Tony Martin l-au ucis pe unul dintre talhari, in varsta de 16 ani. Fred Barras facea parte dintr-o familie de tigani nomazi si avea un cazier bogat. Era insa la prima tentativa de a jefui o casa. Complicele sau, Brendan Fearon, a fost ranit la un picior.
DECIZIA. "Legea prevede ca fiecare cetatean are dreptul sa faca uz de forta, intr-o masura rezonabila, pentru a preveni o infractiune. Talharia este o infractiune, iar un proprietar poate crede ca masurile pe care le ia impotriva talharului care ii intra in casa sunt rezonabile. Ele pot fi insa exagerate iar consecintele, tragice", a sunat, in aprilie 2000, sinteza pe care judecatorul a facut-o cazului Tony Martin la sfarsitul procesului, in care fermierul a fost acuzat de crima. Martin a fost gasit vinovat si condamnat la inchisoare pe viata. In urma apelului, s-a ales cu o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru ucidere din cul